Det är inte ovanligt att nya affärsägare inte är tillräckligt noggranna avseende den finansiella planeringen att uppskatta startkostnader vilket kan riskera företagets framtid innan företaget knappt har startats.

Det är inte ovanligt att nya affärsägare är mindre noggranna avseende den finansiella planeringen att uppskatta startkostnader vilket kan riskera företagets framtid innan företaget har hunnit komma igång ordentligt. Att göra en uppskattning av alla kostnader för de närmaste 6-8 månaderna och multiplicera de uppskattade kostnaderna med 2 ger en viss marginal då kostnader kommer med stor sannolikt att bli större än vad man har uppskattat. Ett annat vanligt misstag är att inte utföra marknadsundersökningar om den bransch eller nisch man är intresserad av. För att undvika detta kan ett marknadsundersökningsföretag hjälpa till med utvärderingsprocessen. Det handlar om att samla in information som ger en inblick i dina potentiella kunders tänkande, köpmönster och plats. Dessutom kan marknadsundersökningar hjälpa dig att övervaka marknadstrender och övervaka vad din konkurrenter gör. Experter kostar så kostnaden för experterna måste inkluderas i budgeten. En annan aspekt som rör allt företagande är din hälsa; träna, äta rätt, sova -koppla från arbetet regelbundet, din hjärna behöver vila. Detta är lika viktigt som att arbeta hårt. Lika lite som det går att köra en bil utan bränsle, lika lite kan du inte driva ditt företag när du kör tom. Att finna en företagsmentor kommer att underlätta mycket och fundera över ditt företagande, t.ex.:
– Vilka uppoffringar du är villig att göra som egenföretagande.
– Vad du vill få ut av att vara egenföretagande och vilka mål som går att infria realistiskt.

 

Söker du efter investerare till ditt företag?

Om du söker efter investerare, några snabba tips:

   • Fånga inledningsvis den potentiella investerarens uppmärksamhet genom att förklara exakt vad ditt företag är, inklusive vilka dina kunder kommer att bli, inom 30 sekunder. Lyckas du med det så kommer det att finnas mycket tid längre fram i processen att ge detaljerad data, bakgrund och annan information så investeraren kan ta ett kvalificerat beslut. När inledningen är avslutad och investeraren vill att du ska ge mer information så förklara varför dina kunder kommer att köpa från just dig. Förklara vem eller vilka dina konkurrenter är. Ifall man frestas att säga att det inte finns några egentliga konkurrenter riskerar man direkt ett vänligt men bestämt nej till investeringspengar.
    Investerare vill att en grundare / VD ska vara en huvudförsäljare; de vill se att denne kan övertyga världen om företaget – inte bara dem.
   • Om du säljer varor, förklara vilken distributör du har etablerat långtgående kontakter med. Investerare känner sig mer bekväma att veta att du har en etablerad distributör som är villig att distribuera dina varor

  Testa Photography Masterclass:

 • Be om en exakt summa pengar, inte i lösa termer.
 • Berätta exakt vad du ska spendera pengarna på.

– Av John Lidén, företagsmäklare och marknadsförare hos Tactic Företagsförmedling. Artiklar är skrivna i generaliserande termer.

av jl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.